BMW fórum

Diskusní fórum přátelů značky BMW a automobilů obecně

Právě je stř čer 18, 2025 12:14 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 68 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Rychlá jízda s BMW?
PříspěvekNapsal: ned kvě 16, 2010 10:02 pm 

Dobrý den,
chtěl bych vás požádat o menší osvětu v řízení aut s pohonem zadní nápravy. Bohužel informace, které o těchto vozech mám ve mě nevbuzují velkou důvěru ve sportovní a hlavně bezpečnou jízdu.
Nejdřív bych jen pro informaci uvedl co si pod těmito pojmy představuji a jak vypadá má svižnější jízda. Zkusím začít vozy, které jsem měl možnost otestovat, byli to Renault Megané II 1,6(r.v.2006), Octavie 1,9TDI a první model Fábie Combi, také 1,9TDI(pokud to v někom vyvolalo bouřlivý smích, tak s tou Fábkou jsem to s ledovým klidem natíral Passatům i Bavorákům a věřte, že takového řidiče nenaštve nic víc než malá kára co na něj doráží ve zpětném zrcátku:-), nebylo ani nutné předjíždět, stačí, že spolu udržely krok), poslední dvě auta jsem měl jen krátce a české silnice brázdím už čtyří roky(od dokončení autoškoly) v Meganovy, ano s tímhle vozem jsem poprvé poznal co je to rychlost 219km/h a pocit strachu, při průjezdu zatáčkou na hranici adheze pneumatik, doprovázený jejich velkým zahvízdáním, který byl posléze nahrazen pocitem bezpečí a důvěry nejen ve vůz, ale i ve vlastní schopnosti:-). To vše vedlo ke způsobu jízdy, kterému říkám rychlá, sportovní jízda a hlavně bezpečná jízda za jakýchkoliv podmínek. Teď už se konečně dostávám k otázkám:

Je možné projíždět s moderní zadokolkou zatáčky za neustálého zrychlování?
Jak se bude vůz chovat ve velké rychlosti v zatáčce, ve které jste špatně odhadli její poloměr a vaší jedinou šancí na záchranu je projet ji s brzdou až na podlaze?
Na krajích silnice se po dešti vytvořily velké kaluže, jak se zachová zadokolka pokud se ve velké rychlosti ocitne jedna polovina auta ve vodě a vy zapomenete nohu na plynu?
Jak se bude auto chovat při rychlosti 100km/h na rovině, která je pokrytá souvislou vrstvou sněhu? A jak v zatáčkách na stejném povrchu při v=70km/h?
Ovlivní jízdní vlastnosti auta např. mokrá vozovka, nečistoty na vozovce(hlína)?

Chtěl bych vás požádat o vaše názory, vše co je uvedeno v těchto otázkách jsem několikrát s Renaultem zažil a vyzkoušel, auto mi umožnilo vždy rychlou a bezpečnou jízdu. Uvažuji o koupi nějakého staršího BMW a doufám, že nevyhodím peníze za něco co jede rychle jen po suché dálnici.

Děkuji za vaše odpovědi.

Předmět příspěvku: Re: Rychlá jízda s BMW?
PříspěvekNapsal: ned kvě 16, 2010 10:16 pm 

Student píše:
1:Je možné projíždět s moderní zadokolkou zatáčky za neustálého zrychlování?
2:Jak se bude vůz chovat ve velké rychlosti v zatáčce, ve které jste špatně odhadli její poloměr a vaší jedinou šancí na záchranu je projet ji s brzdou až na podlaze?
3:Na krajích silnice se po dešti vytvořily velké kaluže, jak se zachová zadokolka pokud se ve velké rychlosti ocitne jedna polovina auta ve vodě a vy zapomenete nohu na plynu?
4:Jak se bude auto chovat při rychlosti 100km/h na rovině, která je pokrytá souvislou vrstvou sněhu? A jak v zatáčkách na stejném povrchu při v=70km/h?
5:Ovlivní jízdní vlastnosti auta např. mokrá vozovka, nečistoty na vozovce(hlína)?

Hodně svižně:
1: Záleží v jaké rychlosti tam vjedeš. To se nedělí na zadokoly a předokoly. Zde je nejlepší nejprofláklejší heslo: do zatáčky pomalu, ze zatáčky rychle. Pokud to bude silnej stroj a prohrábnou ti kola tak tě předokola potáhne za přední nápravou, spíše ven ze zatáčky, zatimco zadokola se začne nejspíš přetáčet, což vyřešíš ubránim plynu. Slabá zadokola je ze začátku nedotáčivá, pak se začne přetáčet(záleží jak co. E36 určitě a E30 údajně také, ale asi spíš hodně záleží přímo na typu auta)
2:Stejně jako předokola. Zde nezáleží na hnané nápravě, ale na přenášení hmotnosti ve voze(pod brzdama jde energie na předek)
3:nevim....to asi i dost záleží na elektronických pomocnících.
4:Záleží hodně na obutí. Mě třeba rovně 100 (na dálnici) nedělalo problém vůbec. V 70km regulace plynem. Když to ustřelí tak plyn ubrat a zakontrovat a vše je OK.
5:Nevim co myslíš pojmem jízdní vlastnosti. Snížená adheze změní hodně. Pak tu máme aquaplaning(či jak se to jmenuje). Atd. To na každém autě. Akorát na každém jinak.

Hlavní je jezdit s rozumem a vědět co si můžeš dovolit....jak auto, tak řidič. A pokud chceš jezdit na surovce tak je dobrý znát trasu kterou jedeš a nikdy neject na plno. Nikdy nevíš kdy za rohem bude olejová skvrna, listí, atd.
No, už kecam. Ode mě vše.....

Citace:
Uvažuji o koupi nějakého staršího BMW a doufám, že nevyhodím peníze za něco co jede rychle jen po suché dálnici.

Tohle považuju spíš za vtip.....

PříspěvekNapsal: ned kvě 16, 2010 10:23 pm 

Student píše:
... Octavie 1,9TDI a první model Fábie Combi, také 1,9TDI(pokud to v někom vyvolalo bouřlivý smích, tak s tou Fábkou jsem to s ledovým klidem natíral Passatům i Bavorákům a věřte, že takového řidiče nenaštve nic víc než malá kára co na něj doráží ve zpětném zrcátku:-), nebylo ani nutné předjíždět, stačí, že spolu udržely krok), poslední dvě auta jsem měl jen krátce ...

Obrázek

PříspěvekNapsal: ned kvě 16, 2010 10:35 pm 

ARMAN píše:
Student píše:
... Octavie 1,9TDI a první model Fábie Combi, také 1,9TDI(pokud to v někom vyvolalo bouřlivý smích, tak s tou Fábkou jsem to s ledovým klidem natíral Passatům i Bavorákům a věřte, že takového řidiče nenaštve nic víc než malá kára co na něj doráží ve zpětném zrcátku:-), nebylo ani nutné předjíždět, stačí, že spolu udržely krok), poslední dvě auta jsem měl jen krátce ...

Obrázek

A tohle vlastně taky.

PříspěvekNapsal: ned kvě 16, 2010 10:37 pm 

Chobot píše:
ARMAN píše:
Student píše:

Obrázek

A tohle vlastně taky.

proc me na ziguliku 1.7 brzdili TDi a BMW ne? kde se stala chyba :?

PříspěvekNapsal: ned kvě 16, 2010 10:59 pm 
Site Admin

Ono si staci polozit jednu otazku. Proc maji vsechna kvalitni sportovni/zavodni auta nahon zadnich kol....

Citace:
Octavie 1,9TDI a první model Fábie Combi, také 1,9TDI(pokud to v někom vyvolalo bouřlivý smích, tak s tou Fábkou jsem to s ledovým klidem natíral Passatům i Bavorákům a věřte, že takového řidiče nenaštve nic víc než malá kára co na něj doráží ve zpětném zrcátku:-), nebylo ani nutné předjíždět, stačí, že spolu udržely krok)

Me v me byvale 535i neustale pronasledovaly oktavky v TDI, permanentne se mi lepily na prdel a blikaly jak o zivot, to auto je vylozene drazdilo do nepricetnosti. Ja si jel po dalnici na tempomat pohodovych 130 a kdyz teda tak moc chtely, tak jsem je se smichem pustil....Verim, ze pak vecer prejli domu a na forum napsali, jak jejich oktavka v TDI to natrela 535i. Kdyz ma clovek silne auto, nemusi si porad dokazovat, ze to jede. Protoze to jede. Kdezto oktavkar ma neustale potrebu vsem ukazovat, jakou ma raketu....

PříspěvekNapsal: ned kvě 16, 2010 11:10 pm 

Demostenes píše:
Ono si staci polozit jednu otazku. Proc maji vsechna kvalitni sportovni/zavodni auta nahon zadnich kol....

Citace:
Octavie 1,9TDI a první model Fábie Combi, také 1,9TDI(pokud to v někom vyvolalo bouřlivý smích, tak s tou Fábkou jsem to s ledovým klidem natíral Passatům i Bavorákům a věřte, že takového řidiče nenaštve nic víc než malá kára co na něj doráží ve zpětném zrcátku:-), nebylo ani nutné předjíždět, stačí, že spolu udržely krok)

Me v me byvale 535i neustale pronasledovaly oktavky v TDI, permanentne se mi lepily na prdel a blikaly jak o zivot, to auto je vylozene drazdilo do nepricetnosti. Ja si jel po dalnici na tempomat pohodovych 130 a kdyz teda tak moc chtely, tak jsem je se smichem pustil....Verim, ze pak vecer prejli domu a na forum napsali, jak jejich oktavka v TDI to natrela 535i. Kdyz ma clovek silne auto, nemusi si porad dokazovat, ze to jede. Protoze to jede. Kdezto oktavkar ma neustale potrebu vsem ukazovat, jakou ma raketu....

Zase na dálnici když máš kam uhnout, tak je nesmysl je držet a bavit se tim. To taky nesnášim když nějakej trouba jede permanentně v rychlym pruhu jen proto, že si myslí, že 130 je maximálně povoleno a nikdo nemá právo ject víc(to je tady u nás hodně oblíbená disciplína, ještě nejlépe v kombinaci ject stejně rychle vedle sebe). Samozřejmě když neni kam uhnout, tak srát na ně. To mi spíš točí lepiči co se ti chtěj kouknout co vezeš v kufru......to je extra vychytávka TDičkařů.

PříspěvekNapsal: pon kvě 17, 2010 12:08 am 

Děkuji za odpovědi.

Není to vtip. BMW 535 asi žádné z těchto aut nedožene, ale BMW 318 by šel, možná i 320, no a o 316 se ani nebudu zmiňovat, ten má výkon stejný jako renault:-(

Není to o tom se na někoho připíchnout a zahájit v jeho zpětném zrcátku světelnou show:-), jde spíš o to si s takovým autem rozumně zazávodit, pak na sebe mávnete a každý jede svou cestou, potkáte se na semaforech, dáte si rozjezd a zase zamávat a každý si pokračuje jak chce, ale zase na druhou stranu, pokud se objeví nějaký agresivní řidič, není nic lepšího než ho pustit před sebe a později usměrnit:-) nebo lehce přidusit:-)

PříspěvekNapsal: pon kvě 17, 2010 12:26 am 

A ještě té mé poznámce:

Uvažuji o koupi nějakého staršího BMW a doufám, že nevyhodím peníze za něco co jede rychle jen po suché dálnici.

Nechtěl jsem se nikoho dotknout, ale většinou jsem slyšel jen poznámky, že zadokolky jsou nestabilní-zatáčka+plyn=přetáčivý smyk, na sněhu to samé(na sněhu se ani pořádně nerozjedeš), mokrá cesta zase smyk a to jsem ještě nezmínil smyk na mokrých kostkách, zařazená rychlost v zatáčce=smyk, nečekaná překážka v zatáčce s následným brzděním=smyk, prý buď jen brzdím nebo točím volantem, obojí naráz=smyk, tak jsem začínal mít z toho auta docela strach a pochyby o rychlé jízdě, při které můžu bezpečně reagovat na vzniklou krizovou situaci.

PříspěvekNapsal: pon kvě 17, 2010 12:35 am 

Taky se stručně přidam.Když si na zadokolku zvykneš tak už předokolku nebudeš nikdy chtít. Budeš snít možná o 4wd.

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 68 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]