BMW fórum

Diskusní fórum přátelů značky BMW a automobilů obecně

Právě je stř čer 18, 2025 7:25 am

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 68 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Rychlá jízda s BMW?
PříspěvekNapsal: pon kvě 17, 2010 12:41 am 

je zajimavy že jsem nikdy neměl pocit v bawu že někdo mě chce předjet jen protože jsem v bawu nebo by někdo že by si někdo obzvlašť chtěl měřit sily, ani v třice ani v e34

jedině když jsem kdysi měl samaru tak několikrat jsem zažil situace že někdo vyjel z vedlejši ulice přimo přede mně a nemyslim že jsem měl mindraky z toho že někdo mě nechtěl pustit ale že se natvrdo nasrali přede mě že jsem musel brzdit na podlahu :roll: to bylo i hlavnim důvodem proč jsem se samošky zbavil během cca tydne po poslednim podobnem incidentu.. ale to už pišu ot :oops:

se zadohrabem se jezdi velmi dobře i v zimě, chce to ale cvik po přesednuti z předohrabu, ja osobně jine auto než zadohrab konkretně bmw už ani nechci 8-)

PříspěvekNapsal: pon kvě 17, 2010 12:44 am 

Myslím, že se dřív dostaneš na svoje limity než na limty auta. Zvlášť po gumovým Méganovi ti bude připadat podvozkově BMW jako F1čka. Ono všechny auta se kterými si jezdil jsou řekněme nesportovní. Zvlášť ten Megan.

zatáčka+plyn=přetáčivý smyk
- ano to platí, tak od 200kW a výš.

na sněhu to samé(na sněhu se ani pořádně nerozjedeš) - proč jsem jen všude předjížděl zapadlé předohraby, když jsem se zahrabal s naším předhorabem, tak jsem se vytáhl s BMW :lol:

mokrá cesta zase smyk a to jsem ještě nezmínil smyk na mokrých kostkách - předohrab jistě na mokru a kostkách nehrabe. Naše blbé Mondeo s 170k na předních kolech hrabe furt.

zařazená rychlost v zatáčce=smyk - kravina

ečekaná překážka v zatáčce s následným brzděním=smyk - to snad nezáleží co máš za pohon, ne?

Toyota Land Cruiser 120 3.0 D4D - vyprošťovák - originální příslušenství BMW
ex. BMW e39 530d - dehťák

PříspěvekNapsal: pon kvě 17, 2010 12:49 am 

Doporučuju si prostudovat alespoň základy fyziky. Potom ti třeba bude jasné, že adhezní podmínky na suché a mokré silnici jsou různé nezávisle na tom, v čem jedeš. Tzn. ano, mokrá vozovka ovlivní jízdní vlastnosti.

Auto, kterému šlápneš na plyn a zrychluje, odlehčí předek a tím přitlačí záď auta k zemi. Proto zadní náhon - ve stejné situaci ti Megane bude sice efektně hrabat předními koly, ale BMW bude tiše a o dost víc zrychlovat.

Zatímco u předokolky myslíš jen na plyn a brzdu, protože předek tě z průseru nějak vytáhne, u zadokolky musíš auto víc číst - je to prostě o řidiči. Na druhou stranu, když se to naučíš, tak většině předokolek budeš ujíždět a to nejen na suché dálnici. To je ta "radost z jízdy", šlapat na plyn v předokolce umí každej trouba (nic ve zlém).
Až se se zadním náhonem zžiješ zjistíš na výjezdu ze zatáčky, že ji opouštíš o dost rychleji než s předokolkou.
Na sněhu je to v podstatě totéž, jen je to o ještě větším citu a dobrých zimních gumách.

A jestli můžu můj názor - dřív nebo později to s tou svojí "bezpečnou rychlou sportovní jízdou" někam pošleš, jen se zadním náhonem to asi bude poněkud dřív :-)
Když to přežiješ, tak získáš k autu respekt, který podle všeho moc nemáš a pak už to bude ok.

A třeba jednou, až pojedeš v BMW a bude tě předjíždět mladej nadšenej pilot třeba v Meganu, jen se pousměješ - budeš totiž vědět, že kdybys chtěl, za pár vteřin mu zmizíš z dohledu, ale ono většinou chtít nebudeš ;)

PříspěvekNapsal: pon kvě 17, 2010 1:12 am 
Site Admin

Student píše:
Není to vtip. BMW 535 asi žádné z těchto aut nedožene, ale BMW 318 by šel, možná i 320, no a o 316 se ani nebudu zmiňovat, ten má výkon stejný jako renault:-(

Podivej, 318is ma 100kw, tedy cca 150koni. K tomu vezmi v potaz hmotnost toho auta, porovnej s vykony a hmotnosti tech ostatnich zminovanach a +- ti vyjde, co pojede lepe (zanadbavam to jak je to zprevodovane). Tady nema smysl resit, koho si predjel, nebo kdo predjel tebe, proste si spocitej hp/tunu a budes mit o dost jasnejsi predstavu. Jinak s tim 318is das na prdel napriklad libovolny oktavce v TDI, protoze te to kolem 130 uz moc nezrychluje. Coz samozrejme uz ukazuje pomer hp/tuna.

PříspěvekNapsal: pon kvě 17, 2010 1:14 am 
Site Admin

archeolog píše:
A třeba jednou, až pojedeš v BMW a bude tě předjíždět mladej nadšenej pilot třeba v Meganu, jen se pousměješ - budeš totiž vědět, že kdybys chtěl, za pár vteřin mu zmizíš z dohledu, ale ono většinou chtít nebudeš ;)

Presne tak.

PříspěvekNapsal: pon kvě 17, 2010 11:36 am 

Malá technická - od kdy se prudce brzdí v zatáčce??

Ale abych nebyl zas tak moc OT... Tak musím upřímně říct, že se mi jezdí líp se zadokolkou ;) . A to i v těch zatáčkách - přední náprava se věnuje jen a pouze řízení, což je správně ;)

Napište SZ.

PříspěvekNapsal: pon kvě 17, 2010 12:45 pm 

Toš to by se moc nemělo:-), ale když už člověk jede jako čuně a v zatáčce náhle zjistí, že jeho nájezdová rychlost nebyla ideální nebo takhle vjede do utahováku, tak co má dělat buď to celé projede s nohou na brzdě, nebude to sice moc technické ani estetické, ale snad se nic nestane, i když se auto může dostat do smyku(v praxi se mi to tedy ještě nestalo, ale prý to jde) a nebo pojede bez plynu a riskuje, že se ozve zlověstné pískání pneumatik končící vyhlídkovým letem.
Jistě měl brzdit už před zatáčkou, ale třeba ta utahovací může nemile překvapit.

PříspěvekNapsal: pon kvě 17, 2010 1:06 pm 

Student píše:
Toš to by se moc nemělo:-), ale když už člověk jede jako čuně a v zatáčce náhle zjistí, že jeho nájezdová rychlost nebyla ideální nebo takhle vjede do utahováku, tak co má dělat buď to celé projede s nohou na brzdě, nebude to sice moc technické ani estetické, ale snad se nic nestane, i když se auto může dostat do smyku(v praxi se mi to tedy ještě nestalo, ale prý to jde) a nebo pojede bez plynu a riskuje, že se ozve zlověstné pískání pneumatik končící vyhlídkovým letem.
Jistě měl brzdit už před zatáčkou, ale třeba ta utahovací může nemile překvapit.

Když to tak celé čtu, tak doufam, že tě někde nepotkam :shock: :lol: Na to jakej si závodník máš o chování auta buďto velké díry, případně mylné přesvědčení. Doporučuju nějakou literaturu. Kupříkladu ´horký volant´ od Dalibora Janka a též si někdy udělatr čas a doject na nějaké letiště, či tak něco a tam si zkoušet, jak se auto opravdu chová v různých situacích......učit se to za běžného provozu, s tim, že když budeš mít velkou nájezdovou rychlost do zatáčky, tak ji projedeš pod brzdama, s tim že to snad projde, je fakt střelba.

PříspěvekNapsal: pon kvě 17, 2010 1:27 pm 

Jak to tady čtu, tak si radši BMW nekupuj, nebo se zabiješ ;)

PříspěvekNapsal: pon kvě 17, 2010 2:31 pm 

Student píše:
... ale většinou jsem slyšel jen poznámky, že zadokolky jsou nestabilní-zatáčka+plyn=přetáčivý smyk, na sněhu to samé(na sněhu se ani pořádně nerozjedeš), mokrá cesta zase smyk a to jsem ještě nezmínil smyk na mokrých kostkách, zařazená rychlost v zatáčce=smyk, nečekaná překážka v zatáčce s následným brzděním=smyk, prý buď jen brzdím nebo točím volantem, obojí naráz=smyk, tak jsem začínal mít z toho auta docela strach a pochyby o rychlé jízdě, při které můžu bezpečně reagovat na vzniklou krizovou situaci.

Předpokládam, že tydle pohádky ti povyprávěli 'ostřílení' řidiči předokolek, že...? :mrgreen:

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 68 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]