zdenal píše:
já osciloskopem disponuji pouze spíše takovou hračkou bez kalibrace ale na moje potřeby mi stačí aby ukazoval signál. jak sem uvedl již na začátku tak sem to auto koupil nabořený a v dost žalostném stavu (očesaný, nabořený atd. co nesouviselo

z nárazem) a postupem času sem zjistil že to mělo docela pestrou servisní minulost tento problém o kterém se bavíme tam byl již od začátku co sme to odstrojili a zkusili jestli vůbec chytne motor. v první řadě sme zjistili že nejde vůbec jiskra a vstřiky, poté ani pal čerpadlo, pak sem měl možnost vidět co by to mělo dělat po zapnutí klíčku. mezitím sme pátrali po relátkách pojistkách z oxidovaných kontaktech a podobně relátka znám pomalu nazpaměť k čemu sou pojistky taky mám i obrázek elektroinstalace motoru. poté co sme všechno změřili co se dalo multimetrem změřit tak sem koupil inpu a pustili sme se do toho z diagnostikou prvně chyby motoru a poté sme si s tím hráli v mnoha lidech od světel až po rádio je možné že někdo z nás umáz kus ISN kodu. Já byl zvyklí jen na wagcom z řj motoru kde se nic posr... nedalo. ale pořád tam ta vada je od začátku. je možný že sme něco posrali když jsme měřili multimetrem v poloze na piskle se oběvuje na hrotech až 9v a esi sme to pustili do logiky ews nebo řj motoru že to odešlo nebo jen mohli takzvaně vyschnout elektrolitický kondíky v jednotce bůch ví co se tam šustlo. jen jeden blbý dotaz na aukru sem našel jednotku ews kdybych ji koupil změnil ISN a pomohlo by to? kdyby teda byla šlus. pak je ještě jedna varianta která se mi moc nelíbí je že se dá koupit prázdná jednotka ews a nalejt to do ni ale vychází to asi na 3000,- a borec o vesnici dál to co dělá do bmw (je docela drahej a nechce stímto BMW už nic mít kůli jeho servisní hystorii) se setkal stím že už jednotka ews odešla. De o to že už se stím seru náký měsíc a už silně uvažuji že to hodim na vrakáč. omlouvám se za ten román. ještě jedna věc když rozpojim ten kabel mezi jednotkama esi z obou jednotek bych měl naměřit signál na osciloskopu po zapnutí klíčku nebo to má jen jednosměrnou komunikaci? z ews do řj motoru.
Komunikace mezi jednotkami je ohledně ISN jen jednosměrná. Osobně bych se přikláněl spíš k variantě, jestli není špatná jednotka motoru. V tomhle případě, kdy to točí (pokud nejsou proklemované piny 1 a 3 na jednotce EWS), bych na vadnou jednotku EWS úplně nesázel. Pokud koupíte jednotku EWS z vraku, pak je potřeba speciálních nástrojů na její vyčtení a nalití dat. Pokud byste ji tam jen dal a změnil ISN (kromě toho, že by vás to k tomu bez správného čipu imobilizéru nepustilo), pak by vám ani necvakl startér (opět - čip v klíči). Přelití dat z EWS do EWS možné je, ale chce to specializované nástroje. MCU 1D47J se vyčítá dost blbě, u roku 96 už by mělo být 2D47J, to bývá už v pohodě. Čistá jednotka EWS koupená v BMW není nikdy úplně prázdná. Objednává se podle VINka a techničáku (povoleno pouze pro majitele vozu zapsaného v TP) a obsahuje data o klíčích a další data. Přes diagnostickou zásuvku vyčtete pouze polovinu paměti, z čehož žádná data nejsou pro startování relevantní kromě ISN.
Směrem od DME k EWS jde signál o otáčkách motoru (nepovolí nastartování, pokud jsou otáčky moc vysoko).
INPA je super, ale je to spíš vývojový nástroj BMW než diagnostika pro garážníka - tam už se opravdu musí vědět, co a jak.
Podle mě to za zkoušku stojí, často není až tak zle, jen to chce o problému něco vědět. Jak už jste napsal, znáte už to auto skoro do posledního šroubku a relátka, což Vám případný budoucí život s tím autem značně usnadní. Zkuste ten osciloskop a změřit výstup z EWS a případně se i podívejte, jestli náhodou nejsou ty piny 1 a 3 propojené, ať už vně, nebo uvnitř jednotky. Co by ještě mohlo napovědět, zkuste po pár minutách běhu elektriky jednotku otevřít a prstem zkusit MCU, jak moc se hřeje.
EDIT: Ale ty piny jsou spíš blbost, protože pokud by nebyl správný čip imobilizéru, ani by Vás to nenechalo vyčíst/zapsat ISN.