BMW fórum

Diskusní fórum přátelů značky BMW a automobilů obecně

Právě je úte čer 24, 2025 8:54 am

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: BMW - radost z jízdy???
PříspěvekNapsal: ned říj 31, 2010 12:54 am 

Holky a kluci chci se tady s vámi podělit o mou úvahu o dalším směřování nás všech (doufám) oblíbené automobilky BMW.

Tento týden jsem stál v Tescu v oddělení tiskovin u a tak nějak mi došlo, že už dlouho jsem si nedopřál časák s auťákama. Neměl jsem zrovna náladu na nějake novinky ze světa turbochrochťáků - to dneska zajímá většinu časáku alá Auto7, Autotip atd. Né né, pěkné sporťáčky.. to by mě potěšilo. Sáhnu tedy po listopadovém číslu časopisu Speed, namátkou otevřu a hle: hledím na článek jménem 'Finální rozstřel', na fotce BMW M6 a X6 M. Beru!

Těď se pokusím přiblížit o čem je článek. V podstatě jde o to, že dva redaktoři Speedu, Filip Rakovan a Richard Herbich, kteří budou jezdit na závodním okruhu v Mostě v rámci Festivalu rychlosti, proti sobě postaví BMW M6 a BMW X6 M.
Něco o autech:
BMW M6: Motor - atmosférický 10válec 4999cm krychlových. Parametry: 507k, 520Nm, 1785kg.
BMW X6 M: Motor - 2x přeplňovaný 8válec 4395cm krychlových. Parametry: 555k, 680Nm, 2380kg.

Řidiči kroužili po okruhu v Mostě ať už s nabranými diváky, nebo sami, ale výsledek je ten, že M6 prostě nedokázala ujet "mastodontovi" X6 M. Ač se může zdát X6 M proti M6 neohrabaná jako slon, elekronika, která dávkuje točivý moment podle uvážení na všehny 4 kola vás přesvědčí o opaku a vykulí vám oči, jak si tento obr dáva čistokrevné sporťáky k snídaní. Perverzní. Tady se zastavme a pouvažujme, čím nás masíruje BMW: BMW = radost z jízdy. Radost z toho, že mi káru řídi neosobní computer??

Hned na další straně časopisu je nekrolog. Nekrolog za Divizi M. Píše se zde, že " bývalého šéfa Gerharda Richtera, který stal za vývojem nesmrtelné E30 a který si vybojoval projekt CSL nahradil v ředitelském křeslé účetní s bílým límečkem." Ten prý na prezentaci M3 GTS pronesl nezapomenutelnou větu: "Jsem nadšený, že jsem dnes konečně mohl řídit všechny ty staré modely, co nesou znak M, protože mi to hodně objasnilo..." Říďá ty modely ani neznal! Nevěděl na čem 'eMka' stojí. Nevěděl vůbec vocoGO. Prostě účetní.. Běžně jezdí v X5 M, prý splňuje všecchno, co od auta moderní zákazník čeká. Tedy rychlost, bezpečí, komfort, prestiž, skvělou ovladatelnost... BLa bLA BlA...

A nakonec slova šefredaktora Speedu JanaČervenky o X6 M:
"Nikdo nezpochybňuje, že nová X6 M je geniální a zatraceně rychlé auto. Zpusob jakym spráskala Caterham Roadsport na mokrém Mostě, byl nechutný, to bylo naše první setkání. Bez varování vyplnila celé spětné zrcátko, pak se držela celou zatáčku a na výjezdu s mocným hučením drtivě akcelerovala. Bylo vidět jak elekronika drží auto ve stopě, jak to zabijacké monstrum přenáší váhu i jak zabírají jednotlivá kola. Úchvatné představení. Ale je to o řízení? O několik dní později, když jsem ji sám řídil mi stačila dvě kola k tomu abych zjistil, že můžu udělat skoro cokoli a X6 M to prostě zvládne. Ne v 200 km/h do šikany opravdu nemůžete, ale v zatáčce prostě zamáčknete plyn až na podlahu, namířite kola tam, kam chcete jet, a o zbytek se nestarejte. Geniální. Nudné."

Co ztoho všeho vyplývá? Radost z jízdy podle BMW rok výroby 2010 = N U D A. No nic...zamáčkl jsem nostalgickou slzu za Divizi M, tak jak byla známa... už nikdy taková nebude.

X6 M
Obrázek

M6
Obrázek

Předmět příspěvku: Re: BMW - radost z jízdy???
PříspěvekNapsal: pon lis 01, 2010 9:58 am 
Site Admin

No, to ze m6 nebyla schopna ujet x6m je spise problem panu redaktoru, ten v x6m byl zrejme o dost lepsi ridic. 50 koni navic nevyresi 600kg navic. Navic ty elektronicky kraviny se daji vypnout a v kazdem testu na okruhu se to dela....

Docela zajimave testy ma topgear, tam pak vetsinou jede kolo na okruhu zavodni jezdec a maji celkovou tabulku casu....

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_To ... _Lap_Times

Bohuzel tyhle dve auta tam zatim nejsou. Kazdopadne je tam M5 a X5M, coz jsou dost podobny auta (xka maji stejny motory, to same M5 a M6, pricemz pokud vim, tak xka vazi stejne, M5 a M6 taky podobne, M6 mozna i o neco mene) a mezi nima je 2 vterinovy rozdil, coz je v tomto testu propastne.

PříspěvekNapsal: úte lis 02, 2010 9:43 am 

take zajimave porovnani http://auto.idnes.cz/vsechny-m3-pohroma ... _testy_fdv

PříspěvekNapsal: úte lis 02, 2010 10:57 am 

Gravka píše:

pěkný test ;)

PříspěvekNapsal: stř lis 03, 2010 12:22 pm 

Demostenes píše:
No, to ze m6 nebyla schopna ujet x6m je spise problem panu redaktoru, ten v x6m byl zrejme o dost lepsi ridic. 50 koni navic nevyresi 600kg navic. Navic ty elektronicky kraviny se daji vypnout a v kazdem testu na okruhu se to dela....

Jo možná to je chyba pilotů, pointa je někde jinde.

U X6 M elektronický pohon všech kol určitě vypnout nejde a kru'ták na kola přenáší computer podle svého uvážení. Chtěl jsem tím jen říct, že "Radost z jízdy" u Mkových modelu pomalu, ale jistě nahrazuje "Spolehněte se na computer - on vás vždy podrží". Příští Mka budou už na 99% s turbem. To nebude až ten největší problém, pokud nechají největší část řízení na řidiči, tak jak to vždy bylo a ne na computeru :!:

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]