BMW fórum

Diskusní fórum přátelů značky BMW a automobilů obecně

Právě je ned čer 08, 2025 1:20 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Vodní pumpa
PříspěvekNapsal: ned led 23, 2011 6:18 pm 

Nazdar kluci, mam problem koupil jsem e34 525tds a kdyz stojim, natlakuji se mi hadice od vody a az voda z chladici soustavy zmizi tak se to teprve zacne prehrivat,kdyz necham otevrene vicko od expanzky tak v pohode voda neunika a auto se ani nejak rychle nezahriva mel jsem to odvzdusnene.topi to mirne zadna slava.kdyz se mi to zahreje na provozni teplotu tak mi staci jet chvilku ve vysich otackacha voda ukazuje hned 70stupnu. takze pri vysich otackach to lepe chladi, je mozne ze by to mohla byt spatna vodni pumpa?je tam ta pumpa s plastovyma lopatkama? nebo to muze byt jen termostat?

Dalsi muj problem je ze mi tece mechanicke palivove cerpadlo a chtel bych ho vymenit nemuzete mi napsat postup?

Předmět příspěvku: Re: Vodní pumpa
PříspěvekNapsal: ned led 23, 2011 6:56 pm 

Přehřívání může být způsobeno vodní pumpou i termostatem (zaseklý v poloze "zavřeno").To můžeš lehce zkontrolovat. Pokud se ztrácí i voda z chladicí soustavy, pak je to možný problém s prasklým těsněním nebo hlavou. Napovídal by tomu i tvůj druhý příspěvek o startování. Ovšem než propadneš stresu, zkontroluj pumpu a termostat. Termostat omrkni tak, že ho dáš na provázek a a ponoříš ho hrnce kde budeš zahřívat vodu.Termostat se musí postupně začít otevírat Taky to chce nějaký nejlépe bimetalový teploměr, ať vidíš při kolika °C se termostat otevře.

PříspěvekNapsal: ned led 23, 2011 8:30 pm 

a muze byt ten termostat spatny ikdyz to auto topi?me to startuje spatne ted kdyz jsou ty mrazy, mam tam spatne palivove cerpadlo uplne po nastartovani z nej tece nafta.Kdyby byla praskla hlava tak by se to prehrivalo ve vyssich otackach ne?jeste se chci zeptat jestli je nejak slozite vymenit vodni pumpu a palivove cerpadlo....mockrat diky za odpovedi a prispevky

PříspěvekNapsal: ned led 23, 2011 9:26 pm 

Když je prasklá hlava, tak se motor přehřívá proto, že ztrácí (žere) chladící kapalinu - no a až je kapaliny málo, už nechladí. Pokud se kapalina ve tvém případě neztrácí, pak se zaměř na pumpu/termostat.

Termostat pokud se sekne v poloze "zavřeno" ma za následek to, že horká voda z okruhu v motoru nejde do okruhu chladiče - tedy se nechladí a topení topí, protože topení bere teplo z motoru.

Motor M51D25. Na obrázku je wasserpumpa pod číslem 3 a termostat pod číslem 4:

Obrázek

Tady máš návod na vyndání termostatu a sundáni viscospojky a vrtule chlazení - na stejne ose najdeš wasserpumpu (je to sice pro E36, ale princip by měl být stejný):
http://www.rcsportmodel.sk/i/mayo/obr/72.jpg
http://www.rcsportmodel.sk/i/mayo/obr/73.jpg
http://www.rcsportmodel.sk/i/mayo/obr/74.jpg

Viel glück!

PříspěvekNapsal: pon led 24, 2011 9:50 am 

Může to být vodní pumpou, s výroby se dávala s "umělohmotnýma lopatkama", které časem odejdou do věčných lovišť.

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]