BMW fórum

Diskusní fórum přátelů značky BMW a automobilů obecně

Právě je čtv čer 19, 2025 6:07 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 22 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Olej e36 320i
PříspěvekNapsal: pon říj 04, 2010 1:39 pm 

paca píše:
no já taky do e36tky nalil 5w40 a až pak jsem našel, že němec tam dával 10w40 ale vše bylo vpoho, od výměny k výměně jsem nedolíval a ani nikde nic neteklo ;)

Todle nemusí být problém. Řekl bych, že 5W-40 je i lepší pro naše klimatické podmínky v ČR(v zimě se dostane dřív tam kam má a tedy dříve maže). Někdy ale když tam naleješ po polosyntetice syntetiku, která je řidší, tak to může začít žrát olej přes pístní kroužky. Zaleží v jakém stavu jsou ony pístní kroužky.

-h-o-n-z-i-kk- píše:
Řeknu Vám odstrašující příklad. Kamarád měl E34 s motorem M30. Měla najeto asi 350000. Byl jetý na minerál ( 15W 40 ), ale chtěl mu doprát, tak tam nalil 5W 30. Jezdil přesně týden, pak mu začal klepat motor:-)

Tak toto je příklad extremního přechodu z jednoho kraje spektra na druhý (skoro) kraj spektra olejů.Opravdu odstrašující. Nedělat!

PříspěvekNapsal: úte lis 02, 2010 10:18 am 

5W-40 a 10W-40 by mely po zahrati motoru met stejnou viskozitu, taje dana cislem "40". 5W(winter) - ale drive a lepe maze za studena....

15W-40 a pak 5W-30. To je opravdu vrazda motoru. Hlavne motory stare koncepce nemaji radi oleje s nizsi viskozitou "30"

Lada Niva na tuhých

PříspěvekNapsal: stř lis 03, 2010 1:03 pm 

Oleje jsou složitá věc a brát v úvahu jen údaje o viskozitě je zavádějící. Na obrázku můžete vidět, že 5W-40 a 10W-40 nemají stejný průběh viskozity,mají jinou střihovou stabilitu. Kdo si chce přečíst něco zajímavého o olejích doporučuju články na oleje.cz : http://www.oleje.cz/index.php?left=main ... _komentare

Obrázek

PříspěvekNapsal: stř lis 03, 2010 4:05 pm 

velmi zajimavej clanek. o rychle klesajici vyskozite jsem nevedel. rozhodne ale budu olej menit v castejsich intervalech....
Clovek si kupuje nejaky olej a nakonec se dovi ze jeho parametry se po par km degraduji na uroven o tridu nizšího :?

Lada Niva na tuhých

PříspěvekNapsal: ned lis 07, 2010 1:53 pm 

Tady přidám jeden zajímavý "poznatek" z časopisu AutoTip č.22. Na stránce 62 je téma Příprava na zimu. Příprava auta samozřejmě. Kromě jiných věcí, které by měl řidič provést před zimním obdobím je v článku i zmínka o oleji.

Teď budu citovat přesně autora: "...Stejné je to také s motorovým olejem, kdy je třeba přejít na zimní provedení, které poznáte podle písmena W v označení viskozní třídy (15W-40). Nová náplň samozřejmě lépé unáší nečistoty z motoru, proto vyměňte také olejový čistič.

Co z této rady vyplývá? Buď tedy, že na zimu je nej olej třídy SAE 15W-40, nebo že v létě se normálně lije do aut olej typu SAE 40 (bez W). Zřejmě redaktor(ka) AutoTipu takovýto olej do svého auta leje a na zimu prostě změní na olej s "Wéčkem" (15W-40?).

Představme si takového obyčejného řidiče Vencu Koudelku se svou Fabii HTP (Hyiundai Getz, Octavia TDi), který si tento článek přečte a s hrůzou zjistí, že na prahu zimy má v autě podle štítku olej 5W-40 (5W-30,10W-40) a "Máňo koukej - voni tady píšou, že na zimu musímé naléjt ten 15W-40 - von to je prej zimní volej a já blbec nedávno měnil ten 5W-40, no že já to nevěděl dřív Máňo!"

Nehledě na to, že třídy olejů by se neměly měnit tam a zase zpátky jen tak, jak koho (AutoTip) zrovna napadne , tak olej 15W-40 bude na zimu ta nejhorší varianta (čím větší písmenko před W, tím pomaleji se olej načerpe a dostane do patřičných míst). Jo a že by se měl vyměnit i filtr tak to Venca ani Lojza nikdy nevěděli...

Co nato všechno říct? Nevím...

PříspěvekNapsal: stř bře 07, 2012 5:47 pm 

Taky se teď chystám vyměnit olej do svoje nedávno zakoupené 325i E36,ale mám trochu obavy ,paní říkala že tam lili plnou syntetyku,ale asi bude nejlepíš tam nalít 5W-40 co ?? pora%dte někdo prosím,někdo mi azse říká že to je starý motor tak tam mám nalít 10W-40,vážně nevím .. díky za odpověď

PříspěvekNapsal: pát bře 09, 2012 12:17 pm 

lumacomevox píše:
Taky se teď chystám vyměnit olej do svoje nedávno zakoupené 325i E36,ale mám trochu obavy ,paní říkala že tam lili plnou syntetyku,ale asi bude nejlepíš tam nalít 5W-40 co ?? pora%dte někdo prosím,někdo mi azse říká že to je starý motor tak tam mám nalít 10W-40,vážně nevím .. díky za odpověď

tady máš něco z netu od odborníků přes oleje:
"Rozdělování olejů na minerální, polosyntetické a syntetické je přežitek ze 70. a 80. let minulého století. Tehdy to mělo i svůj praktický význam. V dnešní době to již nic neříká a tyto termíny by se neměly už vůbec používat. Ostatně i respektované instituce API, SAE a ACEA je také na začátku 90. let minulého století vyřadily ze svého slovníku.

takže kašli nato co ti paní říkala (pojem plná syntetika ti vůbec nic neřekne co tam dávali za olej) :D já bych tam švihnul 5w-40 ;)

PříspěvekNapsal: sob bře 10, 2012 12:13 pm 

OK díky moc .. koukám že se asi hodně vyznáš,potřeuju ještě poraadit s jednou věcí,jsme u BMW mám 18 let,moje první auto :-D .. ... někdy když dost vytočím kola,dělá (asi čerpadlo posilovače) takový divný zvuk, díval jsem se na kapalinu a je černá jak uhlí.. bude asi nejspíše tím zhe ?

PříspěvekNapsal: sob bře 10, 2012 8:08 pm 

Vytoceni kol do krajnich poloh funguje jako odvzdusneni posilovace, proto je to hlucnejsi ;)

PříspěvekNapsal: pon bře 12, 2012 11:03 am 

Kapalina jde vyměnit (ATF), ale to že je hlučnější při plném rejdu je normální. Hlavně se nedoporučuje "blbnout" při plném rejdu, tím se servo ničí ;)

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 22 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]