PeteBMW píše:
Tak sem dej smysluplný odkaz o CHIPTUNIGU a zkušeností lidí ve stylu: Mám Octavii I TDi 66 kw (BMW xxxd) měřil sem to na brzdě, po CHIPTUNIGU firmou AB sem byl opět na brzdě a měření ukázalo, že mi narostl výkon auta o X%, točivý moment o Y%, spotřeba se snížila/zvýšila, najel sem 20000km a motor šlape jak hodinky - sem maximálně spokojen atd.
Rád si o tom něco jako amatér počtu. Jinak to sou pořád jenom žvásty...
Nedám, není !!! Proto jsem napsal že takovéto články jsou scestné. Paušalizovat nejde že na tento typ motoru bude nárůst výkonu takový nabo makový. Vždy záleží na kondici motoru a odvedené práci techniků. Každý si musí najít opravdu dobrou firmu sám (proto jsem napsal odkaz na firmu jak by asi měla vypadat nabídka a co by zákazník měl v každém případě vyžadovat) a ne spoléhat na nějaké hloupé a subjektivní výlevy.
Každá řídící jednotka ( motor) je nastavena na parametry aby splňovaly různá emisní a jiné limity a proto se dají tyto data měnit a "ladit" a vždy to záleží na umu, stavu motoru, podmínkách techniků atd.... Proto nemůže nikdo soudný věřit a brát jako bernou minci podobné články.
Úpravy nejsou tak jednoznačná záležitost. Pokud se budeme bavit o "levném navyšování výkonu" tak to je "pouze" čip a někdy dodělání popřípadě výměna intercooleru. Všichni víme že se to dá ještě tím dražším směrem, kdy přichází na řadu jiné turbo, vačka, písty, svody atd atd...ale to už není otázka 5000,-Kč.
Takže není a neexistuje žádný smysluplný, pašální a objektivní článek nebo posouzení "tunerů" o čipování. Záleží na možnostech zákazníka, techniků a vneposlední řadě motoru.