BMW fórum

Diskusní fórum přátelů značky BMW a automobilů obecně

Právě je pon črc 07, 2025 11:47 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: 525 E39 problem stahovačky
PříspěvekNapsal: stř čer 08, 2011 4:31 pm 

Zdravim, pořídil jsem si e39 v touringu a mam problem se všema stahovačkama. Zadni sjedou a vyjedou ale jde z nich strašný chroupání, zato přední prava sjede ale už sama nevyjede, zasekne se hned dole a řidičova ani nesjede sekne se asi po 2 cm. Má s tim někdo nákou zkušenost ? :(

Předmět příspěvku: Re: 525 E39 problem stahovačky
PříspěvekNapsal: stř čer 08, 2011 7:57 pm 

Elektrický stahování je problém u všech aut staršího roku výroby. Kladky se většinou vychodí nebo se někde zamotá lanko a problém je na světě. Mám taky E39, ale v sedanu a když jsem to koupil, tak nefungovala levá zádní. Zatím jsem se do toho ještě nedíval. A teď poslední dobou začíná to "chroupání" o kterým jsi mluvil v levé přední. Zní to jako když něco zavazí v dráze pojezdu okýnka. Budu to muset rozdělat a mrknout na to, ale moc se mi do toho nechce. Jinak stahovačky nejsou zrovna levná záležitost. Bohužel.

PříspěvekNapsal: sob čer 11, 2011 6:32 pm 

já zase když jsem koupil svého touringa tak nešla pravá zadní, jen chroupání dvě vteřiny a okno se ani nehlo. Chvíli jsem na to jezdil, ale pak jsem oddělal tapec a mrkl na to. Zjistil jsem že lanko spadlo ze spodní kladky a je tam našponovaný mimo. Z motorku vytáhnout nešlo ručně. Rozdělal jsem krytku na navíjení a v motorku byl zacuchanej chuchvalec místo navinutého lanka. Tak jsem si říkal a sakra tak tohle už asi nerozmotám, nakonec se povedlo, navinout, sestavit, a vyzkoušet funkci. Bohužel to fungovalo jen 2x pak lanko spadlo ze spodní kladky a zase se to zasukovalo.
Tak jsem zjistil, že spodní kladka je jaksi trochu ojetá a nemá hrany a lanko má tendenci vyskočit v jednom místě kde to bylo nevíc sjetý. Vymontoval jsem teda stahovačku ven, a pilníčkem vybrousil v tom silonovém kolečku kladky, lepší-pořádnou drážku aby z toho už lanko nevypadlo. A po sestavení to jelo vpohodě a jede to už 3tí rok.
Ne že bych neměl 2000 nebo kolik na stahovačku, ale radši mrknu snažím se vyřešit problém sám, než navštěvovat servis a rovnou měnit pokud to není nutné.

Jinou stahovačku jsem měnit nemusel, takže si nemyslím, že by to byla bolest starých e39tek, okýnka používám skoro každý den, vyvětrám teplej vzduch a pak zapnu klimu a zavřu okna. A v zimě stahuju abych shrnul sníh co zbyde po ručním odmetení... takže využívám okna docela dost

xalfa: a co děláš když stáhneš okýnko a ono už nevyjede ?

PříspěvekNapsal: pon čer 13, 2011 11:55 pm 

Ani se neptej :D jsou na to potřeba dva lidi :D jeden ovládá a druhej tomu oknu pomáhá. Na levé straně mam jednu kladku prasklou, takže to nebudu řešit, rozdělam jednu tu levou a pokud to pujde udělam kladky na soustruhu z duralu ;)

PříspěvekNapsal: pon črc 18, 2011 11:59 pm 

Jen pro zajimavost, tak celá oprava dopadla tak že v obouch stahovačkách jsem musel vyměnit roztrhnuté plastové kladky za homemade hliníkové a u jedné stahovačky dokonce jednu polovinu lanka, protože se namotalo v civce a dost zlámalo a roztřepilo :D . Takže až se někomu ozve takový škrábání nebo práskání ze stahovačky tak hned kouknout na kladky, jinak se zničí lanko. Oprava kladky 15 minut, oprava lanka 2 hodiny. ;) Ještě mě čeká zadek.

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]