no mě nepraskla vyloženě expanzka, ale právě praskla ta plastová příruba v tom boku chladiče do kterého se ta expanzka nastrkává. Ale nejdřív byla ta prasklina tak malá, že jen občas to tam pod expanzkou bylo trošku orosené od nemrzky. Koupil sem to tak a jedil půl roku vpohodě. Jenže jednoho dne se nejspíš zavzdušnilo a přestalo chladit. Tak tedy dolít odvzdušnit, ale po 20km ve městě zase vylítla teplota.... Pak jsem zjistil, že po zahřátí už se to nerosí, ale rovnou čůrá. Měl sem sundanej chladič, vytáhnou tu expanzku, zkoušel sem to zatmelit silikonem, ale prostě ta prasklina se teplem vždy roztáhla a přeslo to těsnit, trochu vody vyteklo a už to přestalo chvílema chladit, tak sem se na to vyprd a koupil novej chladič a od té doby 3 roky pokoj a v létě nepotřebuji ani visco vrtuli, nikdo ty do červeného nevyleze.
Já bych řek že ten plast prostě zestárne a zkřehne a pak stačí k prasknutí málo, třeba jen prudká změna teploty, když tam v zimě hrkne horká voda z motoru. Na starém chladiči sem měl dokonce jednu přírubu na hadici tak zežranou že už byla poloviční a plast šel uloupávat prstama, jako by byl shnilej nebo co, kdyby to neprasklo jinde, tak by brzo vyskočila hadice, protože sotva měla na čem držet.
_________________ e39 528iT
|