BMW fórum

Diskusní fórum přátelů značky BMW a automobilů obecně

Právě je pát črc 04, 2025 7:54 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: výměna žhaviček 320d 110kw
PříspěvekNapsal: sob led 29, 2011 6:44 pm 

Zdravím..koupil jsem 320d, 110kw, 2003 a chtěl bych se zeptat na zkušenosti s výměnou žhaviček.
Proč se ptám....byl jsem za odborníkem a ten mi tvrdil že to neni sranda, že se to muže zalomit a že se ještě nesetkal
s žádným autem na kterým by šli všecky 4 žhavičky dobře. řekl že by za to chtěl 4000kč a když to zalomí tak 15000kč
A byl jsem za druhým který říkal že v tom není problém a že mi to za dvě hodky udělá...

Chci se jen zeptat jestli to je opravdu takový problém. Díky ;)

Předmět příspěvku: Re: výměna žhaviček 320d 110kw
PříspěvekNapsal: stř bře 09, 2011 9:41 am 

ahoj, koupil jsem žhavící tělíska od bosche, zavezl jsem to do servisu v horoměřicích, vyměnili bez problémů a startuje na první otočení. jestli jsi viděl jak ty tělíska vypadaj, tak se mi to s tím zalomením zdá nesmysl

Předmět příspěvku: Re: výměna žhaviček 320d 110kw
PříspěvekNapsal: sob bře 12, 2011 8:23 am 
Moderátor
Moderátor

Je to velmi jednoduché, žhavící svíčky se mají měnit vždy po nějaké době event ujeté vzdálenosti. většina lidí neví že tam něco jako žhavící svíčky jsou proto je tam nechává déle. Svíčky následně tzv. "zarostou" a pak je vysoké nebezpečí zalomení. (a to je průser :? )
Každopádně pokud se mění pravidelně tak zalomení nehrozí.

Důležitý je také moment utahování (většinou 15-18Nm dle typu) Pokud se utáhnou více pak je většinou zalomení při výměně jisté.
originální svíčky mají mez pevnosti kolem 35Nm kdy se zalamují. Při povolování pravidelně měněných a dobře utáhnutých svíček máme v BMW vyzkoušeno že povolovací moment se pohybuje kolem 25-30Nm. Tudíž je zde dotažení na "moment" velice důležité.

Při každé výměně žhavících svíček u motorů je nutné vyměnit i žhavící relé pokud je jím automobil vybaven a při tomto i vyčištění a přetěsnění sání , popřípadě klapek sání kvůli nečistotám z EGR ventilu.

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]